De examens komen er weer aan – Plannen

Hoi allemaal,

Het is weer bijna zover: Centraal Eindexamens. Over ongeveer 2 weken zitten ongeveer 200.000 scholieren te zweten voor dit spannende moment (Fun fact: Ik ben dit jaar één van de 200.000). De aankomende tijd zal ik dan ook veel tips en tricks omtrent dit onderwerp geven, om vandaag maar eens te beginnen met een goede planning. Want een goede planning is echt het halve werk!

Over 2 weken beginnen de examens, misschien wordt het dus zo’n beetje tijd (als je dat natuurlijk nog niet gedaan hebt) om eens een planning te maken, waarin je duidelijk stelt hoe je de komende tijd gaat overleven. Ik plan al zo’n beetje heel mijn schoolcarrière en het heeft best wel geholpen, dus let’s do this!

Een planning maken kan je makkelijk stap voor stap doen en vandaag ga ik dus dat stappenplan met jullie delen, vervolgens geef ik nog wat algemene tips over plannen.

1. Welke examens heb ik en welke stof hoort bij de examens?

Best handig om te weten wat je nou precies moet doen om uiteindelijk dat papiertje binnen te halen. Schrijf duidelijk onder elkaar op, welke examens je moet maken en wat de leerstof daarvan is.Ikzelf zit in 6 VWO en heb het vakkenpakket C&M. Mijn lijstje ziet er dus als volgt uit:
Nederlands: Lezen
Kunst Algemeen: Burgerlijke Cultuur, Romantiek, Modern (eerste helft van de 20e eeuw) en Cultur van de Massa
Geschiedenis: Tijdvak 1 t/m 10 en Historische Context 1 t/m 4
Engels: Lezen
Duits: Lezen
Maatschappij Wetenschappen: Politiek, Massa media en Criminaliteit & Rechtsstaat
Frans: Lezen
Wiskunde C: ALLES

2. Ga per vak na wat je er nog voor wil gaan doen

Vervolgens wil je weten wat je nog per vak wil gaan doen, voor je die enge gymzaal in moet. Voor sommige vakken hoef je misschien enkel nog wat oefenexamens maken (Examens van de vorige jaren staan op Examenblad.nl), maar voor andere vakken moet je misschien nog wat meer doen (Denk bijvoorbeeld aan 49 Kenmerkende Aspecten in je hoofd stampen). Schrijf dit ook weer allemaal onder elkaar op.

3. Bekijk hoeveel tijd je nog hebt en hoeveel tijd je per vak nodig denkt te hebben

Je hebt nog ongeveer 2 weken voordat het examen begint, dus nog 4 weken en het is voorbij! Ga die laatste 4 weken nog eventjes aan de slag. Bedenkt per vak hoeveel tijd je er ongeveer aan kwijt gaat zijn (schat ruim in, als je tijd overhebt kan je jezelf belonen met een Netflix-sessie). Ook dit schrijf je weer op, maar je gaat dit ook daadwerkelijk plannen. Je schrijft dus op in je agenda wanneer je wat gaat doen. Houd er rekening mee dat er maar 24 uren in één dag zitten en je ook slaap en sociale contacten nodig hebt, houd er aan de andere kant rekening mee dat er maar 24 uren in één dag zitten en dat je ook je diploma wil halen. Kortom, zoek in je planning al een eerlijke balans in leren en ontspannen.

4. Voer het uit

Hartstikke leuk natuurlijk zo’n planning, maar je hebt er natuurlijk helemaal niets aan als je er niets meedoet. Voor je eigen gemoedstoestand, houd je je het best aan je eigen planning. Jij bent de enige die er meezit als je i.p.v. schoolwerk aan het Netflixen bent. Dat je het even weet.

Overige tips

1) Super cliché, maar zorg dat je planning haalbaar is, anders is het doodzonde
2) Maak het leren, voor zover als het mogelijk is, leuk. Maak er een spelletje van d.m.v. Flashcards
3) Zorg dat je niet de hele dag aan het leren bent, gebruik ook een dagdeel voor ontspanning
4) Blijf genoeg naar buiten gaan, van veel binnen zitten en jezelf opsluiten is nog nooit iemand vrolijk geworden
5) Bedenk waarvoor je het doet. Het zou toch heel stom zijn als jij dadelijk in juni de enige bent die geen diploma heeft?
6) Plannen saai? Het is maar wat je er zelf van maakt natuurlijk! Ga naar de eerste de beste HEMA of Action en ga los met stickers, stempels, stiften en washi tape!
7) Zorg voor een systeem d.m.v. markers e.d. (meer info komt snel in een vervolg blog)
8) Hijs jezelf in een comfy outfit. Je hoeft nu even geen modeshow te lopen, je moet je examen halen

Zoals ik net al zei, zal je de komende tijd meer van dit soort artikelen op mijn blog vinden. Daarnaast komen natuurlijk ook nog andere blogs online.

Tot snel!