Dit gebeurt er als je niet genoeg slaapt

Hoi allemaal,

Je kent het vast wel: Voor het slapengaan nog eventjes je Instagramfeed checken, of nog even snel het laatste stukje van je verslag afschrijven en dan lekker slapen. Lig je eenmaal in bed, kom je maar niet in slaap…
De volgende ochtend voel je je brak en heb je nergens zin in, behalve in teruggaan naar je bed. Oké je hebt overduidelijk te kort geslapen… Vandaag vertel ik je waarom je beter niet nog eventjes je Instagramfeed kan checken, maar gewoon meteen moet gaan slapen.

1. Chagrijnig én vergeetachtig
Als je te weinig slaapt vergeet je gewoon meer dingen. Dit komt omdat je tijdens de diepe slaap werkt aan je geheugen. Als je nooit of te weinig in die diepe slaap komt, ga je dus dingen vergeten. Daarnaast kan je je ook nog eens minder goed concentreren. Dit is dan ook de reden waardoor je beter niet een nacht doorleert. Je kan beter gewoon op tijd slapen en ’s ochtends vroeger opstaan.
Daarnaast is het ook écht waar dat je chagrijnig wordt als je te weinig slaapt en op een chagrijnige jou zit niemand te wachten, toch?

2. Stress en gewichtstoename
Zodra je te weinig slaapt maakt je lichaam automatisch het stresshormoon aan. Of je nou tot ’s avonds laat series hebt gekeken of tot ’s avonds laat voor dat moeilijke examen hebt geleerd, het is en blijft slaaptekort en dat zorgt gewoon voor stress.
Daarnaast zorgt slaaptekort ook nog voor gewichtstoename. Je lichaam heeft energie nodig. Als ze dat niet uit slaap krijgt gaat ze dat in een andere dingen zoeken, zoals voedsel. Als je moe bent is er dus een logische reactie als je veel gaat eten en dat zorgt natuurlijk weer voor gewichtstoename.

3. Slechte huid
Je huid wordt er gewoon niet beter op als je te weinig slaapt. Dat zie je al na één nacht te kort slapen (Hallo dikke kringen onder mijn ogen!). Maar te weinig slapen zorgt er ook voor dat je huid sneller verouderd, dit komt door de stress (zie punt 2) en het slaaptekort.
Daarnaast krijg je ook nog eens last van een droge huid, omdat tijdens je slaap je lichaam wordt gehydrateerd. Als je de slaap mist, wordt je huid niet gehydrateerd en wordt je huid dus droog.

4. Je bent gevaarlijker
Wanneer je te weinig slaapt, wordt je reactievermogen minder. Dit kan voor ongelukken zorgen, want je reageert gewoon traag. Dit is dus mega gevaarlijk! Daarnaast is er ook nog eens een grotere kans dat je slechte keuzes maakt, omdat je niet voor 100% erbij bent met je gedachte. Niet oké dus.

5. Het is gevaarlijk
Slaap je te weinig, dan is je weerstand ook slechter. Als je weerstand slechter wordt ben je vatbaarder voor ziektes en infecties. Niet tof. Heb je langere tijd niet goed geslapen en heb je last van niezen e.d. dit kan heel goed komen doordat je weerstand verslechterd.

Oké nu ik dit zo schrijf spreek ik met mezelf af dat ik echt vroeger ga slapen. Het is gewoon echt niet verstandig om te weinig te slapen. Dus laten we het alsjeblieft niet doen. Ik ga vandaag vroeg naar bed. Wie doet mee?

Tot snel!