Huiswerk/Leertips

Hallo allemaal,

Ja op dit moment is het lekker vakantie, maar geloof me die twee weken vliegen zo om en dan begint de school gewoon weer. Voor sommige begint er zelfs na de vakantie nog iets veel heftigers, namelijk HET CENTRALE EINDEXAMEN!
Ik denk dat iedereen zowel examenkandidaten als niet examenkandidaten wel wat en huiswerk tips kunnen gebruiken, dus bij deze!

Vorige jaar schreef ik rond deze tijd ook al een artikel met leertips, dus mocht je die vorig jaar gemist hebben, raad ik je zeker aan deze ook nog eventjes te lezen, want hoe meer tips je leest hoe beter het uiteindelijk gaat!

Ik heb mijn tips verdeeld in twee onderdelen: De huiswerk maaktips en de huiswerk leertips, want dit zijn twee aparte handelingen die je dus niet met dezelfde tips kan uitvoeren. Dus daar gaan we!

Huiswerk maaktips

Als je voor een vak huiswerk op hebt gekregen, is dat niet voor niets geweest. De leraar geeft dat op, omdat hij/zij wil dat je het maakt. Dat heeft ook weer een reden, als je het huiswerk maakt, toon je aan dat je de stof begrijpt en dat je ermee bezig bent geweest, dat houdt weer in dat als je het moet leren voor een toets, je het sneller weer weet.

Dus hier de tips!
* Houd in je agenda precies bij, wat je voor elk vak moet maken en wanneer het af moet zijn.
* Het allerbeste is om het vak te maken de dag dat je het op hebt gekregen, de uitleg van je leraar zit dan nog het best in je geheugen en je bent er meteen vanaf!
* Snap je een bepaalde opdracht niet meteen? Ga dan door naar de volgende opdracht! Later kom je nog eventjes terug bij de opdracht die je niet begreep, misschien snap je hem nu wel. Snap je hem dan nu nog niet? Schrijf dan precies op wat je niet begrijpt en ga er mee naar een klasgenoot/leraar.
* Kijk je huiswerk na of laat het nakijken! Wat heb je er nou aan als je je huiswerk wel maakt, maar niet weet wat je goed of fout hebt gedaan?
* Stel doelen aan jezelf. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken met jezelf dat je je huiswerk voor donderdag zeker dinsdag af moet hebben. Je kan jezelf natuurlijk belonen als dit lukt 😉
* Stel het maken van je huiswerk niet uit, het moet toch een keer gebeuren!
* Verander je eigen mentaliteit. Je kan wel blijven denken: Oh het is zoveel ik heb hier echt geen zin in, maar wordt het daardoor beter? NEE!
* Heb je een hele grote opdracht? Verdeel die dan in kleinere taakjes, zo kan je iedere dag een stuk van de opdracht maken en lijkt hij ineens veel minder groot!

Huiswerk leer tips

Ja, huiswerk leren is vaak nog moeilijker dan huiswerk maken. Toch moet leren ook gebeuren anders haal je dat examen nooit! Daarnaast is leren natuurlijk zo leuk of zo stom als je het zelf maakt, dus maak het gewoon leuk! Koop leuke schriften en maak je samenvattingen lekker kleurrijk, dat is een stuk leuker om naar te kijken toch?

 Dus hier de tips! * Begin op tijd! Niets is zo stressvol als te laat beginnen met leren! Dan kan je je trouwens ook helemaal niet goed meer concentreren en duurt het leren alleen maar langer.
* Plan realistisch
* Van grote lappen teksten kan je samenvattingen etc. maken. Voor mij is het het makkelijkst om een A4’tje in hokjes te verdelen en dan per alinea/paragraaf zo’n hokje te vullen met informatie. Ook heb ik nog andere manieren, die ik binnenkort een keertje aan jullie laat zien!
* Als je veel woordjes moet leren, is het niet slim om dat allemaal op de avond voor je toets te doen. Onderzoek heeft uitgewezen dat je per avond 10 woordjes kan leren en die dan ook in je lange termijn geheugen blijven zitten. Dus als je echt heel goed wil leren zou je het zo moeten aanpakken
* Maak oefenexamens (examenblad) en leg het aan iemand anders uit, dat is de beste manier om te weten of je goed genoeg hebt geleerd

Ik hoop dat jullie iets hebben gehad aan deze tips en tricks. Binnenkort kunnen jullie hier mijn manier van samenvatten vinden en nog andere tips en leuke artikelen!
Tot snel!

instagram Facebook